En utskrift från Dagens Nyheters nätupplaga, DN.se, 2009-12-17 11:56
Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/nyheter/sverige/ouicks-resning-1.1015409
Thomas Quick
Resning för Thomas Quick
Publicerat i dag. 10:00
Svea hovrätt beviljar seriemördaren Thomas Quick resning i målet om ett turistmord i Dalarna 1988.
Svea hovrätt [1]har tagit hänsyn till de nya omständigheter och bevis som Quick angivit [2], skriver rätten [3]. Hovrätten påpekar att det saknades stödbevisning som kunde binda Quick till brottet i det enskilda fallet i Dalarna. [4]
Hovrätten menar att det som kommit fram i resningsärendet minskar den "allmänna tilltron till Quicks uppgifter".
Rätten konstaterar vidare att Quick i tingsrätten lämnat motstridiga uppgifter om mordet som gjorde att rätten inte fullt ut kunde ta hänsyn till hur uppgifterna ändrats och utvecklats under utredningen. Hovrätten pekar särskilt på några omständigheter som tingsrätten inte visste om, det gäller bland annat Quicks olika uppgifter om den avlidnes kläder.
Hovrätten konstaterar att det material som Quick lagt fram är sådant att det väcker tvivel om att hans skuld till det brott han dömts för. Hovrätten anser att det finns synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om ansvar för brottet och beviljar resning.
Hovrätten framhåller också att ett läkarutlåtande i fråga om överensstämmelsen mellan Quicks uppgifter och den mördade mannens skador inte redovisades för tingsrätten. Det material som ingår i resningsansökan är enligt hovrätten sammantaget sådant att det väcker tvivel om Quicks skuld till mordet. Domstolen beviljar därför resning med stöd av den så kallade tilläggsregeln.
Enligt huvudregeln ska någon beviljas resning om det framkommit nya bevis som, om de varit kända vid rättegången, lett till friande dom eller mildare straff. Den som beviljas resning på den grunden frikänns ofta.
Tilläggsregeln innebär att det finns synnerliga skäl att pröva de nya bevis och omständigheter som kommit fram. Domstolen gör däremot ingen bedömning om de nya bevisen kommer att leda till friande dom.
Beslutet om resning betyder att rättegången ska hållas på nytt. Det sker i Falu tingsrätt.
Enligt hovrättspresidenten Fredrik Wersäll betyder dagens beslut inte att domstolen i något avseende tagit hänsyn till kommande resningsansökningar som Quick aviserat att han ska lämna in.
– Vi har här bara prövat frågan om resning i det här Levi-fallet. Jag vågar inte uttala mig om eventuella kommande resningsansökningar, säger han till TT.
Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll säger att torsdagens beslut var svårt att ta.
- Det är ett omfattande material och det var mycket att sätta sig in i. I grunden har vi en princip om att domar som vunnit laga kraft ska stå fast. Det här är ett speciellt fall som ingen varit med om tidigare, säger Wersäll till TT.
Han framhåller att den tingsrättsdom som resningen gäller enbart bygger på Quicks erkännande.
- Det fanns ingen stödbevisning. Det har kommit fram så mycket i resningsansökan som påverkar tillförlitligheten av uppgifterna. Vi tycker därför att det är rimligt att frågan om Quicks skuld prövas på nytt, fortsätter han.
Som en särskild omständighet nämner Fredrik Wersäll de uppgifter Quick lämnat i själva berättelsen av hur mordet gick till.
– Vi sätter här flera frågetecken kring det underlag som tingsrätten hade för att fatta sitt beslut. Vi anser inte att domen var felaktig men det fanns så mycket i bakgrunden i utredningen som inte kom fram under rättegången i tingsrätten, säger Fredrik Wersäll.
Han betonar att tingsrättens dom var riktig mot bakgrund av den bevisning som då lades fram i rättegången.
– Det är inte detta vi har prövat utan frågan om de nya omständigheterna ska leda till att skuldfrågan prövas igen, säger han.
Hovrättspresidenten anser inte att man av torsdagens beslut ska dra några slutsatser om kommande resningsansökningar av Thomas Quick.
– Vi har gjort vår bedömning i det här speciella fallet och några andra slutsatser blir det svårt att dra, säger han.
Fredrik Wersäll vill inte uttala sig om hovrättens besked lättare öppnar möjligheten för Thomas Quick och andra dömda att begära resning på liknande sätt.
– Det vore fel av mig att göra en prognos av hur det kan gå i Quicks övriga fall, förklarar han.
Justitiekanslern (JK) Anna Skarhed anser att det är alldeles för tidigt för henne att ha någon uppfattning om huruvida hovrättens beslut och den kommande rättegången i Falu tingsrätt mot Thomas Quick kan bli ett ärende för henne. JK är tillsynsmyndighet och ska bland annat övervaka att det inte förekommer några systematiska fel inom rättsväsendet.
- Vad det här kommer att leda till och hur det kommer att utvecklas vet ju ingen nu. Och jag kan då inte heller säga om det är något som Justitiekanslern kommer att ha anledning att titta ytterligare på, säger Anna Skarhed.
Hon kommer att avvakta och se om Thomas Quick får resning i fler fall. Han är dömd för åtta mord i sammanlagt sex rättegångar och hans advokat har aviserat att han tänker gå vidare med fler resningsansökningar.
- Det som mera direkt kan komma upp på JK:s bord är ju om det skulle bli förändringar i den bedömning som är gjord. Då blir ju den vanliga frågan skadeståndsfrågan. Men det är också för tidigt att sia om.
Om framtida nya rättegångar mot Quick däremot skulle påvisa brister i myndigheternas agerande kan målen bli ett ärende för JK.
- Principiellt kan man säga att den omständigheten att ett mål blir föremål för resning kan ju ha många skäl. Det typiska fallet är ju att det kommer fram nya omständigheter som gör att den tidigare bedömningen måste göras om. Det är ju typiskt sett ett fall som inte föranleder någon särskild åtgärd. Om det inte skulle vara så att det i sin tur har sin grund i felaktigheter eller brister i tidigare utredningar, förklarar Skarhed.
Överåklagare Christer van der Kwast vill inte säga något om torsdagens beslut.
– Jag kommer inte att kommentera beslutet om Quick. Det finns ingen orsak för mig att blanda mig i fallet längre. Nu har andra aktörer tagit över, säger han till TT, men tillägger ändå att han håller fast vid sin gamla ståndpunkt:
– Tidigare har jag sagt att det inte finns skäl att bevilja resning.
Christer van der Kwast, åklagare i målen mot Thomas Quick, har bland annat anklagats för att ha manipulerat bevisningen. [5]
– Kritiken är rent trams. Jag ser inget fel i det jag gjort, bara för att argumentationen är högljudd, förklarade han tidigare i år för TT.
van der Kwast har också varit mycket kritisk mot sin åklagarkollega [6], överåklagare Björn Ericson, som inte motsatt sig resning för Quick.
Thomas Quick är dömd i sex rättegångar för att ha mördat åtta personer. [7] Han har dessutom i polisförhör erkänt långt över 20 mord, som han säger sig ha begått i Sverige, Norge och Finland.
I flera tv-program av SVT- [8]journalisten Hannes Råstam har Quick det senaste året tagit tillbaka samtliga erkännanden.
Resningsansökan avser mordet [9] på den israeliske turisten Yenon Levi, som hittades död på en skogsväg i Rörshyttan i Dalarna 1988.
Quick, som har bytt namn och nu heter Sture Bergwall, har aviserat att han kommer att söka resning för samtliga mord.
TT
Länkar i artikeln
1.http://www.svea.se/
2.http://www.dn.se/nyheter/sverige/quick-mal-kan-tas-upp-pa-nytt-1.923614
3.http://www.svea.se/templates/DV_Press____13188.aspx
4.http://www.dn.se/nyheter/sverige/quick-begar-resning-for-20-arigt-mord-1.486402
5.http://www.dn.se/opinion/debatt/olustiga-patryckningar-fran-van-der-kwast-1.795330
6.http://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagare-sagar-kollega-i-quickmal-1.956190
7.http://www.dn.se/nyheter/sverige/quick-falld-for-atta-mord-1.466938
8.http://www.dn.se/nyheter/sverige/detaljer-fallde-quick-1.474665
9.http://www.dn.se/nyheter/sverige/quick-mal-kan-tas-upp-pa-nytt-1.923614
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar